<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=408005879692451&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Unngå nedetid med forebyggende vedlikehold

17. okt 2019 skrev Ole Jørgen Aarvik dette innlegget i Industrielt vedlikehold, Internkontroll

4 minutter lesetid

Unngå nedetid med forebyggende vedlikehold

Ikke-planlagt nedetid i industrien er fryktelig kostbart.

Når maskineriet eller komponenten har sviktet, står vi der… ikke sjelden med full produksjonsstans. Da begynner taksameteret virkelig å gå, og vi må sørge for å “bringe en enhet tilbake i en tilstand som gjør det mulig å utføre en krevd funksjon”, som det så fint heter i vedlikeholdsfaget.

Eller som produksjonssjefen ville ha sagt det: “Her må vi opp og gå igjen, og det litt brennkvikt!”

Dette er korrektivt vedlikehold, det vil si vedlikeholdet som vi må utføre etter at feilen er oppdaget. Det er dyrest, og det skaper mest kaos. Produksjonsstans, dyre reservedeler, hasteleveranse fra JetPack, andre generelle produksjonsforstyrrelser … Og ikke minst økt risiko for personell eller annet utstyr.

Vi må isteden ha forebyggende vedlikehold. Eller enda bedre: Riktig balanse mellom forebyggende og korrektivt vedlikehold!

 

Forebyggende vedlikehold – en forsikring

Vi skriver oktober. I løpet av den siste måneden har vinden blåst løv, grener og annet rask opp på taket ditt.

Sjekker du takrennene dine nå i høst? Antakeligvis ikke, for det har kanskje ikke vært noe problem hittil. Den dagen de er tette og frosten kommer, derimot, da har du plutselig et sprukket rør. Og potensielt lekkasje/fuktskader som svir i lommeboka.

Joda, når du må finne frem stigen og klyve opp til takskjegget, går det fort med en time eller to du helst skulle brukt på barna eller barnebarna. Men når du må håndtere konsekvensen av tette takrenner, snakker vi fort bortkastede DAGER ...!

 

Forebyggende vedlikehold sparer deg for penger

Forebyggende vedlikehold er per definisjon “vedlikehold som utføres etter forutbestemte intervaller eller forutbestemte kriterier, og som har til hensikt å redusere sannsynligheten for svikt eller funksjonsnedsettelse”.

Har du et nytt anlegg, er det lett å tenke at her kreves ikke vedlikehold … FEIL! Det er nå du kan legge grunnlaget for et langt og mindre turbulent “maskin-liv”!

Begynner du å røyke som 80-åring, er det kanskje ikke det du dør av, men begynner du som 5-åring, stiller saken seg annerledes!

Komponenter vil svikte før eller siden, men vi vet ikke når… Dette er akseptabelt, så lenge det er bevisst / planlagt, og man aksepterer risikoen og konsekvensene det medfører.

Når man aggregerer opp alle disse “kan-skje”-elementene, sitter man igjen med ulike risikofaktorer (konsekvenser).

  • Hva er lett å gjøre noe med? Gjør det vedlikeholdet!
  • Hva kan du ikke gå på akkord med? Gjør det vedlikeholdet!

Resten blir kost/nytte.

Forebyggende vedlikehold er absolutt rimeligere, men – du kan risikere å gjøre det unødvendig.

 

Forebyggende vedlikehold kontra korrektivt vedlikehold

At forebyggende vedlikehold forhindrer nedetid, er de fleste skjønt enige om. Men hvor mye forebyggende vedlikehold, og med hvilken vedlikeholdsteknikk? Det må noen vurdere!

Her kommer samspillet mellom økonomisjefen og teknisk sjef inn i bildet.

Teknisk sjef får ikke 1000 kroner til vedlikeholdet, men dersom maskinen havarerer, får han ny til 20 000! Da har økonomen forstått at uten maskin får vi ikke produsert og solgt varer, og dermed ingen inntjening. Da ser han lyset!

Realiteten? Den er et sted midt imellom.

Les også: Korrektivt vedlikehold – Er det alltid uønsket?

 

Driftsstans unngås med førstelinjes vedlikehold

Vi skal holde den uplanlagte nedetiden i sjakk, og det gjør vi med de daglige vedlikeholdsrutinene ”on-site”, der systemet eller komponenten er. Visuell kontroll/inspeksjon av utstyr er en rimelig investering, der teknisk personell sjekker maskinen uten å skru.

Vær rundt utstyret! Brorparten av feilene oppdager vi nemlig med synet, hørselen og luktesansen, ute i felt. Oljelekkasjen som har begynt å utvikle seg og potensielt kan bli til noe større, den kan du fange opp med den beste sensoren kloden kan by på – nesen!

Daglige maskinrunder er førstelinjes vedlikehold, og det er der POTENSIELLE feil kan avdekkes! Det er forebyggende, og man detekterer potensielle feil FØR de får utvikle seg til å bli REELLE … OG DYRE!

 

Konklusjon

Vi må ha forebyggende vedlikehold, og vi må bruke de teknikkene som gjør at vi får en riktig balanse mellom forebyggende og korrektivt vedlikehold.

At det oppstår nedetid, det vil vi aldri klare å unngå 100 prosent. Men det kan være en visjon å ha!

Imidlertid er det én ting vi IKKE skal ha – og det er nedetid som følge av at vi ikke har gjort vedlikehold.

 

effektiv vedlikeholdsstyring ebok

 

 

Ole Jørgen Aarvik

Ole Jørgen Aarvik

Ole Jørgen Aarvik er Customer Success Manager for industrielt vedlikehold i View. Han er utdannet sivilingeniør innen Marin Teknikk fra NTNU, og er sertifisert Europeisk vedlikeholdsekspert (World Class Maintenance, EFMNS). Siden 2008 har Ole Jørgen jobbet med vedlikeholdsstyring for ulike aktører innen olje og gass, maritim og norsk landbasert industri. Han har et brennende engasjement for vedlikeholdsfaget, og har reist Norge på langs og på tvers med teatralsk innlevelse, for å spre budskapet om viktigheten av god vedlikeholdsledelse.

Følg bloggen vår


Våre dedikerte ansatte skriver fagblogger verdt en gjennomlesning. Følg bloggen for en sniktitt på framtiden!

Andre ville også lese om


Slik kan du øke levetiden på maskiner og utstyr

21. okt 2020 - Ole Jørgen Aarvik

Slik kan du øke levetiden på maskiner og utstyr

EU og det internasjonale vedlikeholdsmiljøet har satt som mål å øke levetiden på tyngre utstyr i industrien..

Mobilen som vedlikeholdsverktøy

19. okt 2020 - Ole Jørgen Aarvik

Mobilen som vedlikeholdsverktøy

Norge er på verdenstoppen på mye – også i bruk av smarttelefon.

Fordelene ved et skybasert vedlikeholdssystem

14. okt 2020 - Ole Jørgen Aarvik

Fordelene ved et skybasert vedlikeholdssystem

Hender det at du sjekker nettbanken på mobilen når du står i butikken?