<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=408005879692451&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Hvordan sikre god tilstand på maskiner og utstyr

28. nov 2019 skrev Ole Jørgen Aarvik dette innlegget i Industrielt vedlikehold, Alle blogginnlegg

3 minutter lesetid

Hvordan sikre god tilstand på maskiner og utstyr

Når du om et par minutter har lest ferdig dette innlegget, vil du kanskje få øye på en liten epistel om undertegnede. Der påstås det at han – altså jeg! – ikke er fremmed for å turnere land og strand rundt og snakke varmt om hvor viktig det er med god vedlikeholdsledelse.

Faktisk hender det titt og ofte at det glade budskap fremføres med teatralsk innlevelse!

Er det en bokstavballett som WCM, LCC, IoT, PDCA og CBM som får meg til å gløde av engasjement? Joda, det skal jeg ikke nekte for.

Men det budskapet jeg VIRKELIG prøver å få til å sitte hos kongerikets vedlikeholdsledere, er at investeringer i vedlikehold kan bidra til både å sikre kvalitet, styrke konkurranseevne og øke lønnsomhet og driftssikkerhet!

 

Så, hvordan sikrer vi god tilstand på maskiner og utstyr?

Vel, det handler om at du har oversikt over helsen til utstyret, og hva du skal gjøre med det. Vi har nå teknologien som gjør at vi kan begynne å forutse en del feil som oppstår.

Vær i interaksjon med utstyret ditt, gjør de inspeksjonene og det forebyggende vedlikeholdet som er fornuftig å gjøre. Deretter bearbeider du dataene fra de ulike aktivitetene du har gjort.

Slik blir du kontinuerlig bedre og holder deg hele tiden i forkant av feil og svikt.

Gjør du ikke noe av dette, er du bare i en reaktiv hverdag. Du sitter i praksis og bare venter på at noe skal skje, og så brannslukker du det. Dette er den dyre måten å gjøre vedlikeholdsstyring på, for det vil straffe seg!

Men senk skuldrene; i enkelte tilfeller skal du ikke gjøre noe på forhånd!

 

Fra reaktivt til proaktivt vedlikehold

Jeg snakker ofte om helse i vedlikeholdssammenheng. Vi mennesker kan ikke forebygge alle sykdommer, uansett hvor mye vi trener, hvor mye medisiner vi tar, hvor sunne vi er. Vi KOMMER til å bli syke, før eller siden.

Eller ta huset ditt som eksempel. Begynner malingen å flasse av på kledningen, betyr ikke det at kledningen er råtten. Men gjør du ikke noe med det, så råtner den!

Med vedlikehold er det litt av det samme – gjør du ingenting, kan det gå bra veldig lenge. Men det er kun snakk om tid før du begynner å dra på deg en del sykdommer.

Derfor må vi gå fra å være reaktive til å bli proaktive i vedlikeholdet!

Les mer: Hva er prediktivt vedlikehold?

 

God i går, enda bedre i morgen!

Vedlikehold er ikke rakettforskning. Så lenge du vet hva som skal gjøres, når det skal gjøres, hvem som skal gjøre det, og hva som er blitt gjort tidligere, da har du langt på vei kontroll på maskinparkens helsetilstand.

Sørger du i tillegg for å bli bedre enn du var i går, lære av dine feil og ta mer informerte beslutninger, er du på vei mot vedlikehold i eliteklassen!

World Class Maintenance er ikke nivået på den som er best, det er prosessen mot å komme dit.

 

oversikt over maskiner og utstyr sjekkliste

 

Ole Jørgen Aarvik

Ole Jørgen Aarvik

Ole Jørgen Aarvik er Customer Success Manager for industrielt vedlikehold i View. Han er utdannet sivilingeniør innen Marin Teknikk fra NTNU, og er sertifisert Europeisk vedlikeholdsekspert (World Class Maintenance, EFMNS). Siden 2008 har Ole Jørgen jobbet med vedlikeholdsstyring for ulike aktører innen olje og gass, maritim og norsk landbasert industri. Han har et brennende engasjement for vedlikeholdsfaget, og har reist Norge på langs og på tvers med teatralsk innlevelse, for å spre budskapet om viktigheten av god vedlikeholdsledelse.

Følg bloggen vår


Våre dedikerte ansatte skriver fagblogger verdt en gjennomlesning. Følg bloggen for en sniktitt på framtiden!

Andre ville også lese om


Slik lykkes du som boligforvalter

28. apr 2020 - Christian Sommerseth

Slik lykkes du som boligforvalter

Enhver boligforvalter og utleieaktør vil kunne skrive under på at eiendomsforvaltning er summen av en million..

Slik innfører du Uni Eiendom i din organisasjon

22. apr 2020 - Christian Sommerseth

Slik innfører du Uni Eiendom i din organisasjon

I forrige blogginnlegg ser vi på verktøyet Uni Eiendom, som er en del av View sine programvareløsninger for..

Uni Eiendom – tilpasset for boligforvaltning

16. apr 2020 - Christian Sommerseth

Uni Eiendom – tilpasset for boligforvaltning

For mange som jobber med boligforvaltning, består arbeidshverdagen av manuelle metoder som telefoner, gule..