<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=408005879692451&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Fra NASA til Clas Ohlson

08. mai 2018 skrev Pål Einar Berntsen dette innlegget i Eiendomsforvaltning, Industrielt vedlikehold, Eiendomsdrift, Alle blogginnlegg

3 minutter lesetid

Fra NASA til Clas Ohlson

Sensorenes inntog i vedlikehold av bygg og maskinparker

Hvem har ikke vært på seminar – blitt ropt til fra scenen; «Nå må dere våkne, endre dere – ta spranget. Nå er teknologien her!»

Slik var det også for meg en april-dag for noen uker siden i tekonologihovedstaden Trondheim. Noen ropte fra scenen og mine tanker gikk til barndomshjemmet i Østfold tilbake på 70-tallet der Apollo-tapet og Apollo-Lego dominerte gutterommet.

Da Apollo 11 tok av

16 juli 1969 tok Apollo 11 av fra Cape Canaveral – spekket med datidens høyteknologi – og 4 dager senere tok Neil Armstrong DET store spranget for menneskeheten. Sensorer og datakraft meldte tilbake til Houston og romfartøyet ble monitorert av både mennesker og maskiner (sensorer).

Hvorfor dette tilbakeblikket? Jeg har lenge vært fasinert av dette. Undertegnede har siden 70-tallet fulgt NASA og sett teknologien bli gjort tilgjengelig og billig overalt i samfunnet. Bruk av robotikk og sensorikk øker forholdsvis raskt og ingen bør være overrasket over det – det har tross alt tatt 4 tiår. Det har ikke vært noen kløft vi må hoppe over eller noe gigasprang. Det har ikke skjedd over natten. Det har være en kontinuerlig flytende prosess.

Jeg tør påstå; det er håp for oss på tilhørerbenken – for, ser vi oss rundt – har vi også endret vår måte å bruke informasjonsteknologi på mye bare de siste 10 årene – ikke sant?

 

NASA og Neil Armstrong på månen NASA og Neil Armstrong på månen

 

Objektive tilbakemeldinger - billig og tilgjengelig

I mitt daglige arbeid som leder av View Software ser vi sensorikk, automasjon og IT-teknologi i stadig mer bruk på enkle og fornuftige områder; vibrasjonsmåling av en pumpestasjon; CO2 monitorering av et klasserom; Rengjøring av lokaler basert på bruk i stedet for frekvens; Overvåking at et moderne norsk havbruksanlegg.

Eksemplene er mange og fellesnevneren er at kilder som IOTBIM databaser er flotte saker som kan gi oss og FDV systemet masse god objektiv, styringsinformasjon for å kunne ta beslutninger, sette en arbeidsordre. Utføre et tilstandsbasert vedlikehold.

Neste blogginnlegg blir om Starlink! Ikke hørt om det? Snart har vi WIFI overalt – levert fra verdensrommet. Nei, nei ikke fremtid. Er her nå! Hvordan vil dette påvirke vår FDV- hverdag?

Jeg gleder meg. Vi snakkes!

Pål Einar Berntsen

Pål Einar Berntsen

Pål Einar Berntsen er 51 år og er tidligere CEO i View Software. Han er romfartsentusiast, maintenance evangelist og seiler. Han har mangeårig bakgrunn fra IT og finans i ulike roller som blant annet daglig leder, banksjef, styreleder og prosjektleder. Han har 3. mastermoduler innen Prosjektledelse, Merkebygging og Endringsledelse fra BI.

Følg bloggen vår


Våre dedikerte ansatte skriver fagblogger verdt en gjennomlesning. Følg bloggen for en sniktitt på framtiden!

Andre ville også lese om


Byggdrifter: Slik bruker du et energi- og miljøoppfølgingssystem

13. aug 2020 - Terje Uttian

Byggdrifter: Slik bruker du et energi- og miljøoppfølgingssystem

I en tidligere bloggartikkel så vi på hva et energi- og miljøoppfølgingssystem (EMOS) er, og hva som er de..

Fordelene ved å benytte sensorikk i bygg og anlegg

11. aug 2020 - Terje Uttian

Fordelene ved å benytte sensorikk i bygg og anlegg

Det er mange gevinster å hente ved å ta i bruk sensorikk i bygg og anlegg. Den overordnede fordelen med..

Begreper og standarder i FDV-faget

05. aug 2020 - Nora Johanne Klungseth

Begreper og standarder i FDV-faget

Som vi har vært inne på tidligere, er FM (Facility Management) et relativt nytt begrep. Før FM-begrepet ble..