<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=408005879692451&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Fordelene ved automatisk innsamling av data

17. sep 2020 skrev Terje Uttian dette innlegget i

4 minutter lesetid

Fordelene ved automatisk innsamling av data

Før den digitale tidsalderen hadde man to eller tre energimålere i et bygg. Da holdt det å gå en runde hver mandag og lese av målerne, for så å punche dataene i systemet. Måten man avgjorde om forbruket virket akseptabelt eller ikke, var å sammenligne med forrige ukes forbruk. I dag finnes det heldigvis mer effektive metoder for innsamling av data. 

 

Mange fallgruver med manuell innsamling av data

Selv om mange påstår at alt var bedre før, er det utvilsomt ikke tilfellet når det gjelder innsamling av data. Det er lett å se ulempene med manuell datainnsamling, det kan for eksempel ta en uke fra en feil oppstår og til man oppdager den. Leser dere av vannmåleren hver mandag klokka 10, og det oppstår en lekkasje mandag klokka 10.30, er sannsynligheten stor for at den kan gå uoppdaget frem til neste mandags avlesning. Kommer det ikke opp eller frem vann noe sted, kan det gå enda lenger før byggdrifteren forstår at noe er galt, og dere kan ende opp med et enormt vannforbruk, i tillegg til potensielt store skader.

Det samme gjelder strømavlesing. Dersom vanen er å lese av én gang per uke, er det vanskelig å ha en detaljert oversikt. Ja, du kan registrere at strømforbruket ser høyt ut, men du vet ikke om det er en permanent feil, eller om det har vært fryktelig høyt i en kort periode, altså en effekttopp.

Et avlesningssystem som i så stor grad avhenger av manuell innsats, er også sårbart for menneskelige feil, eller noe så enkelt som fravær. Er byggdrifteren syk på måledagen, kan det blir forskyvninger i avlesningen, noe som igjen øker tiden det tar før man oppdager feil eller avvik.

 

Derfor bør du velge automatisk avlesning og innsamling 

Med automatisk avlesning unngår du ulempene med den manuelle prosessen. Målingene sendes automatisk, slik at du slipper å gå ned i kjelleren og lese av og punche data. Du bestemmer selv i hvilke intervaller målingene skal skje, og oppdateringene kan komme så ofte som en gang i timen. 

Denne funksjonen vil i seg selv eliminere de fleste problemstillingene rundt manuell avlesning: Dataene kommer selv om byggdrifteren er syk noen dager, og de kommer som verdier man kan sammenligne. Dette gir muligheten til å se om forbruket er høyere over tid, eller om det kun var et blaff. Når man får beskjed om at det på onsdag mellom mellom 11 og 16 var en kjempetopp på forbruket, er det mye lettere å gå hendelsen etter i sømmene og nøste opp i hva som kan ha forårsaket avviket.

 

Et energi- og miljøoppfølgingssystem kan analysere innsamlet data

Med flere målere i bygget kan man stykke opp forbruket ut fra ulike leietakere og se på enkelte anlegg separat. Deler dere det opp slik at dere får timeverdier i alle deler og funksjoner i bygget, kan dere spore en hel hendelse, og veksle fra en samlet oversikt til detaljerte målinger for å forstå hva som har skjedd. 

Her kan du lese mer om hvordan du bruker et energi- og oppfølgingssystem

Et moderne EMOS er et smart system som kan ha en aktiv rolle i å ta tak i avvik og tolke hva som har skjedd. Deretter kommer det med konkrete løsninger på de situasjonene som har oppstått. Dere kan også programmere energi- og miljøoppfølgingssystemet til å korrigere og justere det som trengs for å stabilisere funksjonene i bygget og komme tilbake til normalen. 

Systemet kan for eksempel melde om at innstillingene for driftstid ikke ser ut til å fungere særlig godt. Når EMOS-et registrerer at en måler avviker fra den forventede forbrukskurven, sier det fra. 

Med et EMOS slipper byggdrifteren å gå rundt med post-it-lappen eller mobiltelefonen for å notere verdier eller ta bilder av hva som har skjedd. Det er bare å punche resultatet rett inn i en mobilapp, og slik unngår dere hull i tidsserier, samtidig som dere sikrer god dataoppløsning, datakvalitet og datastabilitet.

 

Last ned ebok CTA

 

Terje Uttian

Terje Uttian

Terje Uttian er prosjektleder i View. Han har master i Knowledge Management fra Copenhagen Business School og master i Samspill og ledelse fra Handelshøyskolen BI. Terje har lang ledelseserfaring fra energi- og miljøbransjen, og et brennende engasjement for at fremtidens EMOS-løsninger skal bli smartere enn de er i dag. I tillegg til å ha stort fokus på FDVU-produktet View Lydia leder Terje an i utviklingen av vår nye tjeneste View Energy.

Følg bloggen vår


Våre dedikerte ansatte skriver fagblogger verdt en gjennomlesning. Følg bloggen for en sniktitt på framtiden!

Andre ville også lese om


View Software kjøper Entro IT - Vil bli ledende på bærekraft i Norden

18. sep 2020 - Sten-Roger Karlsen

View Software kjøper Entro IT - Vil bli ledende på bærekraft i Norden

View Software satser målrettet videre på miljø og bærekraft. Det raskt voksende selskapet inngår samarbeid..

Fordelene ved automatisk innsamling av data

17. sep 2020 - Terje Uttian

Fordelene ved automatisk innsamling av data

Før den digitale tidsalderen hadde man to eller tre energimålere i et bygg. Da holdt det å gå en runde hver..

Slik får du kontroll på energikostnadene

15. sep 2020 - Terje Uttian

Slik får du kontroll på energikostnadene

For deg som sitter med ansvaret for økonomien i selskapet, er det overordnede målet selvfølgelig å ha så lave..